А    Б    В    Г    Д    Е    Є    Ж    З    И    І    Ї   Й    К    Л    М    Н    О    П    Р    С    Т    У    Ф    Х    Ц    Ч    Ш    Щ    Ю    Я    Ь

Готель


   ГОТЕЛЬ – 1) у французькій архітектурі – міський особняк. Зазвичай розміщений на відносно невеликій ділянці, відсунений вглиб території і відгороджений від вулиці і сусідніх ділянок високими кам’яними огорожами, що утворюють замкнений внутрішній двір з парадним в’їздом з вулиці. Сад розміщений, зазвичай, за головним корпусом і зв’язаний з вхідними приміщеннями. У XVI-XVII ст. готель – аристократичний житловий будинок з парадними і службовими дворами.

В XVIII ст. готелями стали називати різноманітні будівлі – від міського палацу до невеликого будинку для однієї сім’ї;
   2) житловий майновий комплекс (будівля, частина будівлі, устаткування та інше майно), призначений для надання послуг;
   3) за визначенням Всесвітньої туристичної організації (ВТО), готелями називають колективні засоби розміщення, що складаються з певної кількості номерів, що мають єдине керівництво і надають певні послуги. Вони згруповані в класи та категорії у відповідності з видами послуг, що надаються, з устаткуванням, що є в них;
    4) основне підприємство індустрії гостинності, метою діяльності якого є прийом, обслуговування, забезпечення відпочинку і харчування відвідувачів. За розміром (місткістю) готелі поділяються на малі (до 100-150 номерів), середні (від 100 до 300-400 номерів), великі (від 300- до 600-100 номерів) і на гігантські, в яких понад 1000 номерів. Згідно з класифікацією ВТО, готелі можна класифікувати: за місцем розташування (міські, приміські, сільські, придорожні, в аеропортах, плавучі готелі і т.д.), за призначенням (готелі для постійного проживання, транзитні готелі, готелі для ділового призначення), за часом функціонування (сезонні, цілорічні), за рівнем асортименту і вартістю послуг (дешеві готелі або готелі з обмеженим сервісом, готелі “люкс”, готелі вищого класу, готелі середнього рівня, апарт-готелі, готелі економічного класу, мотелі, курортні готелі). Клас готелю або пансіонату визначається, зазвичай, за стандартною, прийнятою в даній країні (або регіоні, економічній зоні) системою класифікації і підтверджується сертифікатом, який видається спеціальним органом, сертифікаційною або іншою палатою. Враховує всі фактори, що впливають на якість послуг, зручності номерного фонду, готелі відрізняються за якістю будівництва й оздоблення будівлі, архітектурою, а також наявністю місць загального користування, ресторанів, барів, кафе, побутових служб, за кваліфікацією персоналу і за рівнем сервісу. Готелі вищого класу мають розкішні багатокімнатні номери, надають велику кількість послуг (ресторани, бібліотеки, спортзали, ліфти, бари, сауни і ін.) і відповідно встановлюють ціну за свої послуги. В теперішній час існує близько 30-ти різноманітних систем класифікації готелів: система зірок, система балів, система букв (A, B, D, C), система “корон” або “ключів”. Найпоширенішою серед них є п’ятизіркова система класифікації готелів, що базується на французькій національній класифікації. Вимоги до “зіркової” класифікації неоднакові в різних країнах.
   Бальна, або індійська, система класифікації готелів передбачає поділ готелів на 5 категорій: 1 зірка - 100 балів, 2 зірки – 150 балів і т.д. У Великобританії в системі використовується класифікація готелів на “корони”, “ключі”, “сонця”, “алмази” та ін. Система букв (A, B, D, C) використовується у Греції.

© ukr-tur.narod.ru. All right reserved
світ географії і туризму/словник

 

Hosted by uCoz